1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Raadobjecten Eelder Jaarmarkt 2024

Raadobjecten Eelder Jaarmarkt 2024

Het was op de jaarmarkt weer gezellig druk bij de kraam van Ol Eel, sinds jaar en dag aanwezig op dezelfde plek naast de Herberg van Hilbrantsz. Velen kwamen even een babbeltje maken over het verleden, kochten een nog ontbrekend boek uit hun Ol Eel collectie en/of meldden zich aan als nieuw lid van de Historische Vereniging.
Ook lagen er zoals gebruikelijk weer een aantal ‘raadopbjecten’, gebruiksvoorwerpen dan wel gereedschappen waar onze voorouders in het verleden wel raad mee wisten, maar de huidige generaties wat minder. Dit keer waren dat er 3 verschillende, de een wat gemakkelijker te raden dan de ander. Ruim 40 mensen leverden een briefje in met hun suggestie voor een of meer van de objecten.

Nee, nr. 1 was geen kolenhamer, bikhamer, hakkenhamer of schoenmakershamer, maar een zgn. stoffeerdershamer, door het kleine slagoppervlak speciaal geschikt voor het inslaan van sierspijkers of fijne spijkers zonder kop. (3 goede antwoorden).
Nr. 2 was wat makkelijker, namelijk een appel- of perenvanger. Met een stok en een plukzak eraan laat het fruit zich makkelijk in het zakje vallen zonder dat het valschade op loopt. Degenen die dachten dat het een mollendoder, visnetje of collectezak voor in de kerk was, hadden het dus mis. (21 goede antwoorden).
Nr.3 was de moeilijkste. Nee, het was geen deegvorm, deurklem, kapstok voor een bontjas of een meetobject voor kindervoetjes, maar een zgn. grondschaaf, ook wel horletoetoudewijventand of trappenschaaf genoemd, een schaaf met een smalle beitel, om bijvoorbeeld de kepen/gleuven voor traptreden te maken. (4 goede antwoorden).
Opvallend was dat meer dan de helft van de inzendingen van buiten het dorp was. Helaas was er geen inzending bij met alle drie de antwoorden goed. Sommige hadden wel de omschrijving maar dan weer niet de naam goed.Vermeldenswaard zijn daarom wel een aantal mensen die het dichtst in de buurt kwamen. Gefeliciteerd mw. Harmens (Peize), Jaap Smit (Eelde) en Jan Brands (Eelde).