A+ A A-

Terugblik Open Monumentendag 2018: Ol Eelder Rondrit

Logo Open Monumentendag

Op 9 september j.l. deed ook Ol Eel mee met de landelijke Open Monumentendag door de Ol Eelder rondrit per fiets te organiseren. Een tocht van totaal 40 kilometer langs de gemeentegrenzen, maar ook in gedeeltes te fietsen. Hoogtepunt is de RLS, de voormalige Rijks Luchtvaart School bij het vliegveld. Daar wordt een presentatie gegeven over de geschiedenis van de panden en het huidige innovatieve gebruik. De tocht gaat verder langs het huisje van Hans en Grietje aan de Zonnehorst, de grenspaal (die verkeerd staat) bij Glimmen, de Onlanden bij Eelderwolde en terug naar het Historisch Centrum in Paterswolde. Bijna 50 deelnemers kwamen langs om een route te halen. Een deel daarvan meldde zich na afloop ook weer bij het Historisch Centrum af: het was een prachtige tocht, goed georganiseerd en gelukkig uiteindelijk ook prachtig weer erbij.

De route is hier te downloaden.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.oleel.nl/actueel/actuele-berichten#sigProId1b57759b5a

Werkgroep Dialoog

Foto werkgroep kleinDe werkgroep stelt zich ten doel om de dialoog met de bevolking aan te gaan en dit te bereiken door vier keer per jaar een thema-avond te organiseren en hiermee een stukje historie onder de aandacht te brengen en de bezoekers daarbij actief te betrekken. Het is de opzet om een programma samen te stellen waarin afwisselende doelgroepen worden betrokken. Afwisselend wat betreft leeftijdsgroep en afwisselend per thema. Die thema-avonden vinden veelal ergens op locatie plaats en worden voorbereid met personen die iets met dat bepaalde thema hebben. Tijdens de avonden zal de werkgroep met een filmpje en/of foto's een historisch inzicht over het onderwerp geven. Daarna zal aan de hand van een aantal stellingen/onderwerpen actief de dialoog met de bezoekers worden aangegaan.

De werkgroepleden zijn:

De werkgroep bestaat uit: Piet Arends, Vera Lolkema, Bert Ottens, Doewe Pelleboer en Jaap Penninga.

Bereikbaarheid:

Contactpersoon is Doewe Pelleboer, te bereiken via het emailadres: doewepelleboer@gmail.com

Raadobjecten Eelder Jaarmarkt 2018

2018 Harmens peize raadobject

Uiteraard was ook de Historische Vereniging Ol Eel weer met een kraam vertegenwoordigd op de Eelder Jaarmarkt. Traditiegetrouw viel er weer iets te raden. Dit jaar waren er maar liefst drie raadobjecten. Het eerste object was een stenen verzwaring ten behoeve van een visnet.

Het tweede object was een zg. aluminium kippenbril. Het brilletje is niet bedoeld om het zicht van de kippen te verbeteren, het belemmert dit juist. Het is een plaatje dat op de snavel van pluimvee wordt gemonteerd. Vogels kunnen het slachtoffer worden van verenpikkerij, iets wat zelfs tot kannibalisme kan leiden. Het is een uitwas van de instinctmatige behoefte in een groep een rangorde vast te stellen. Dit wordt naar voorbeeld van het kippengedrag de pikorde genoemd. Door met het brilletje het zicht van de vogels te beperken wordt het vrijwel onmogelijk gemaakt andere vogels te beschadigen. Tegenwoordig wordt in de grootschalige kippenhouderij met hetzelfde doel de snavels deels geamputeerd, het zogenoemde snavelbranden.

Het derde object was een specialistisch werktuig van een veearts. Het werd door slechts een drietal deelnemers goed omschreven. Het betrof hier een zg. penstrocart. Het is een chirurgisch instrument dat de veearts gebruikt voor het laten ontsnappen van gassen bij koeien en schapen, wanneer er gisting ontstaan is door het eten van bv. te veel vers gras. Het is een stalen priem met een driekantige punt die door een buisje, dat bovenaan van een rand voorzien is, omvangen wordt. Het werktuig wordt in de linkerflank van het opgeblazen dier gestoken tot aan de rand. Vervolgens wordt de priem eruit getrokken zodat de gassen via het buisje uit de maag kunnen ontsnappen.

Niemand van de deelnemers had deze drie objecten juist omschreven, dan wel benoemd. Van de ongeveer 20 deelnemers die twee objecten juist hadden is het deelnemersformulier van de
heer J. Harmens te Peize als winnaar uit de hoge hoed getrokken. De voorzitter van de vereniging, Jan Hendrik Hilbrants, heeft inmiddels het bekende Horecaboek van Ol Eel aan de winnaar mogen overhandigen.

2018 raadobject penstrocart    2018 raadobject verzwaringssteen visnet

 

Subcategorieën

Bezoek het Historisch Centrum

Open op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Bezoek op andere dagen en tijden is mogelijk op afspraak. Tel: 050-3090874

of via info@oleel.nl  

In de periode juni t/m augustus gesloten.

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Bähler-Boermalaan 6

 facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email: info@oleel.nl

NL35 RABO 0376 0835 57