A+ A A-

50 jaar geleden ... kleuterschool De Klaproos

50 jaarRuim 50 jaar geleden .. werd onderstaande groepsfoto gemaakt in het hartje van de toen nog jonge wijk Nieuwe Akkers. Aan de Gen. Snijdersweg kreeg het schoolgebouw nummer 1 en in 1963 werd de kleuterschool, die de naam ‘De Klaproos” kreeg, gebouwd en op 27 november van dat jaar vond de opening plaats.

Alle kleuters die tot die tijd in Ons Dorpshuis waren gehuisvest betrokken de nieuwe school. Bekende namen uit het verleden zoals gemeente-architect S. de Jong, Pool’s Aannemersbedrijf en de Fa. Steringa waren verantwoordelijk voor de bouw en de tuinaanleg werd gedaan door hovenier J.J. Boerema.Klaproos1966 1967

In Dorpsklanken werd destijds geschreven dat de bouw enige voeten in aarde had gehad. Details werden echter niet prijsgegeven, maar misschien dat U als lezer daar nog kennis van heeft. Immers, de wijk werd in de jaren 1954/55 gebouwd en de school pas acht jaar later. Enfin, hoofdleidster Mej. J. H. van Bekkum was er blij mee: “Het is voor ons als leidsters een grote gebeurtenis om in zo’n droomschool te mogen trekken.” Deze kleuterschool was gezien de uitbreiding van het dorp (Helmerdijk-Noord) en de demografische ontwikkeling een absolute noodzaak.

De bovenstaande foto komt uit het persoonlijke archief van Uw Dorpsklankenverslaggever en is gemaakt in het schooljaar 1966-1967. Het is een foto van de Eerste klas met juf Geerts, die in 1963 uit Tynaarlo naar Paterswolde kwam om les te geven aan de kleuters. Dit zou haar laatste jaar zijn, want ze trad in dit jaar in het huwelijk. Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar destijds betekende dat voor de vrouw het einde van haar loopbaan. Op de achtergrond zien we Juf Vos, die Juf van Bekkum was komen vervangen als hoofdleidster. Juf Geerts werd opgevolgd door de welbekende Juf Zomers, die wel haar hele leven aan de kleuters van Eelde-Paterswolde (Klaproos/Anemoon/De Ekkel) heeft gespendeerd en een kleine tien jaar geleden met welverdiend pensioen ging.

De kinderen op deze foto met geboortejaren 1961 en 1962 en allen woonachtig in de Nieuwe Akkers, de Vogelbuurt, Hooiweg (deels), Bähler-Boermalaan/Vosbergerlaan tot en met de Vennerstraat, zijn helaas niet allemaal bekend, maar we staat open voor uw reacties.

Op de voorste rij van links naar rechts zitten: Renée Weber, Thea Rutgers, Annet Formsma, Gea Been, onbekend, onbekend, Gea Schuurman, Els de Ruijter, Fenna Buring, Anke Odding, Marjan Meerstra, Yvonne Brouwer, onbekend, onbekend, onbekend.

Op de tweede rij: Elise Pragt, Albert Heim, Robert Harsta, Ron Dunning, onbekend, onbekend, onbekend, Geert Ubels, onbekend, Koos Hoekzema, Erik Buring, Hein van der Werff, Rita Tromp en Noortje Schokkenbroek.

Op de derde rij: Erik Joren, Jan Willem van Bruggen, Erwin Lamers, Jacky Stoffers, Jos Tromp, onbekend, Erik Ubels, Bert Kosters, Willem Huisinga, onbekend en Juf Geerts.

U kunt reageren op deze klassenfoto via: of via telefoonnummer 06-55715878 of via de Facebookpagina’s van Ol Eel en Dorpsklanken.

veelhandenHeb je zin om werkgroeplid van de vereniging Ol Eel te worden? Zo ja, schroom niet om te informeren! Enkele leeftijdsgenoten van je doen al actief mee!!

 

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57