A+ A A-

60 jaar geleden ... Hoofdweg / Legroweg

60 jaarOude ansichten zijn een plezierige bron van beeldinformatie. De Historische Vereniging Ol Eel heeft inmiddels een flinke verzameling opgebouwd, waarvan onderstaande foto een mooi voorbeeld is. We kijken op deze foto uit de (begin-) vijftiger jaren vanaf de splitsing van de Hoofdweg met de Burg. J.G. Legroweg in de richting van Groningen, naar het noorden dus. We kijken mee door de ogen van Jan A. Smid van de fotowerkgroep van Ol Eel.

60 jaar geleden Hoofdweg Legroweg

“Links staan vier witte huizen, waarvan de eerste twee niet veel zijn veranderd. De volgende twee zijn later afgebroken. Bij de vierde woning staan reclameborden die behoren bij deze woning, het woonhuis van garagehouder Okko Nieborg, die hier samen met Slagter, tussen 1922 tot 1975, een garagebedrijf bedreef. Later werd het de garage (Toyota) van Wally de Vries. Nadat De Vries zijn garagebedrijf verhuisde werd hier de nieuwe Albert Heijn Supermarkt gebouwd. Een kleine tien jaar geleden volgde de laatste verbouwing en is de situatie zoals hij op de huidige foto is afgebeeld. Dan kwam het winkeltje van schoenmaker Gerrit Mensinga tot 1952, later woonde hier tot zijn verhuizing een paar jaar later naar de Duinstraat schoenmaker Jan Lok. Het huis van Mensinga werd afgebroken en werd de toegang tot de garage van Nieborg en Slagter.” Naar aanleiding van deze grote verandering in het dorp vertelde Jan een anekdote: “Mijn neef Albert Smid voer in die tijd, de beginjaren vijftig, op een koopvaardijschip op de grote vaart. Dat betekende dat hij soms maanden van huis was. Zodoende kreeg hij niet alle verandering in ons dorp mee. Weer eens thuis van verlof vroeg mijn tante hem om even de schoenen op te halen, die zij ter reparatie naar de schoenmaker had gebracht. Dat was geen probleem, maar… daar gekomen was het winkeltje verdwenen en keerde hij zonder schoenen terug. De schoenmaker woonde inmiddels in de Duinstraat, maar dat had hij niet meegekregen.” Dan vervolgt zijn verhaal naar de rechterzijde van de kaart. “Daar zien we de takken van de mooie grote beuk voor het huis Teunis Lunshof, beter bekend als Tunnis Toet, want schuin tegenover deze boerderij, achter de witte woning bij de kei, was een brandgat en stond de brandspuit, met handbediening. Als er brand was werd dit gemeld bij Tunnis, die vervolgens op zijn hoorn blies. De gealarmeerde vrijwilligers uit de directe omgeving werden zo opgeroepen en gingen dan op pad om te blussen. De boerderij werd omstreeks 1954 verkocht en later afgebroken. Naast de boerderij op nu Hoofdweg 203 woonde meester Albertus Noord, hoofd van de Centrumschool van 1930 tot zijn pensionering in 1956. Iets verderop zien we het dubbele dak van Huize Zandvoort. Dit gedeelte van de Hoofdweg had vroeger de naam ook deze naam. In huize Zandvoort woonden onder meer Willem Rutgers, daarna kapper Lebertus (Lot) Hartlief en drogisterij Blaauwgeers. Ook dit gebouw werd in de jaren tachtig afgebroken. Later kwam hier de SNS Bank, inmiddels is het een accountantskantoor.” Wat verder opvalt is dat er hoegenaamd geen verkeer rijdt, een bus van de E.D.S. (? de latere GDS), een paard en wagen en een paar fietsers, die ook de fotograaf een bezienswaardigheid zien. Net niet op de foto staat het weggetje, dat van de Hoofdweg liep naar de Nieuwe Akkers, deze liep links naast de eerste woning, recht tegenover de Vosbergerlaan, nu Bähler-Boermalaan.

FotoarchiefDe Historische vereniging Ol Eel is in het bezit van deze foto. Nabestellen is mogelijk via email: of telefoonnummer: 3091308. Het fotoarchief is geopend van af half september tot half mei iedere woensdag van 14.00 – 16.00. Daarnaast blijft Ol Eel geïnteresseerd in oud beeldmateriaal (foto’s/dia’s) van ons dorp.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57