A+ A A-

CSI Paterswolde / Thema-avond moord op Mien Jansen

Mien 200 x 150 5Twee thema avonden over de moord op Mien Jansen (Werkgroep Dialoog)

Het is al ruim een eeuw geleden dat ‘Juf Mien’, zoals ze door iedereen genoemd wordt, om het leven is gekomen. Vermoord en slordig begraven in het Kluivingsbos, een moord die nooit opgelost is.

Ol Eel besteedde hier samen met Marijke Verhoeven, schrijfster uit Paterswolde, in november al aandacht aan. De belangstelling voor het thema was zo groot dat er maar liefst twee avonden gepland moesten worden in het Familiehotel, die beide met ruim 80 bezoekers per avond volledig uitverkocht waren. Bijzonder was op de tweede avond de aanwezigheid van familie van het slachtoffer (nakomelingen van Juf Miens oudste broer), komende uit het zuiden des lands. Eerder die dag hadden de familieleden al een bezoek hadden gebracht aan de gedenksteen in het Kluivingsbos en aan het graf van Willemina Jansen op de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Zij vonden alles zeer indrukwekkend, mede gezien het feit dat zij nooit iets van de moord hebben geweten.

Voor de pauze stonden de feiten voorop. De avond werd ingeleid met een reconstructie van de gebeurtenissen door middel van een filmpje, gemaakt door Vera Lolkema en Thomas Mirck met rollen van diverse Ol Eel vrijwilligers, die de personages zeer authentiek uitbeelden. We zien Mien vertrekken vanaf haar ouderlijk huis in Groningen naar kennissen in Paterswolde. Ook zien we de zoektocht in het Kluivingsbos en later de bosarbeiders die het lijk van Mien vinden en wegdragen naar het Familiehotel.

Daarna schetste Marijke Verhoeven gedetailleerd de historische feiten en brengt daarmee ook enkele bijzonderheden aan het licht:

  • Hoe kan het dat ze in het najaar is verdwenen en pas in het voorjaar is gevonden?
  • Waar was ze in de tussentijd?
  • Waarom ging ze op bezoek bij kennissen die al een week eerder waren verhuisd?

Zoals de naam van de werkgroep Dialoog al aangeeft is het de bedoeling de zaal mee te laten praten en mee te laten denken. Na de pauze was daar volop gelegenheid voor in het gedeelte Fictie. Zelf had Marijke al drie scenario’s bedacht, maar ook in de zaal werd creatief meegedacht, het leek wel  een zaal vol rechercheurs. De Cock, Barneby en Miss Marple waren er niets bij.

Helaas zal de echte moord nooit meer opgelost worden, maar in het toekomstige boek van Marijke Verhoeven zal de moord op Mien Jansen vast een – zij het fictieve – oplossing krijgen.

Mien 200 x 150 1     Mien 200 x 150 2     Mien 200 x 150 3     Mien 200 x 150 4

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57