A+ A A-

Open Monumentendag 2015

Een ontdekkingsreis door het Beekdal van de Drentsche AaOMD2015

Op zaterdag 12 en zondag 13 september kunnen de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden de Drentsche Aa volop worden beleefd. Ol Eel organiseert, in samenwerking met de historische vereniging Old Go uit Haren wandelingen, een fietstocht, bustochten, excursies en lezingen. Bijna alle activiteiten zijn gratis. Behalve de bustocht (€ 5,-, incl. consumptie) en de themawandeling van 25 km (€ 2,00 voor informatieboekje)

Algemeen
50 Jaar geleden namen de provincie Drenthe en Staatsbosbeheer het initiatief tot gerichte bescherming van het Drentsche Aa-gebied. In 2001 leidde dit tot de oprichting van het ‘Nationaal Beek- en Esdorpen­land­schap Drentsche Aa’. Het noordelijk puntje ervan ligt deels in Glimmen en Haren, deels in Eelde-Paterswolde. Van oudsher is dit een samenhangend geheel met belangrijke functies voor de inwoners van deze dorpen. De aanleg van het Noord-Willemskanaal en de A28 heeft die samenhang wel verstoord, maar niet laten verdwijnen.

Informatie en routebeschrijving
Op zaterdag en zondag kan vanaf het Postillion Hotel, Meerweg te Haren, in twee richtingen langs de mooiste plekken in het beekdal worden gefietst en gewandeld. Routekaarten met beschrijving voor de fietsroute en wandelroute zijn die twee dagen gratis verkrijgbaar bij het Historisch centrum Ol Eel (Bähler-Boermalaan 6, Paterswolde) en bij de vertrekpunten van de bustocht, de fiets- en wandelroutes (zie hieronder). Daar kan ook een boekje met informatie over de historische plaatsen in het landschap tussen Haren, Glimmen, Eelde en Paterswolde met titel: “Een ontdekkingsreis door het beekdal van de Drentsche Aa” worden gekocht (€ 2,-).  U kunt hieronder ook de routes downloaden:
Download fietsroute 
Download wandelroute 12,5 km

 
Bustocht
Op zaterdag rijden tussen 11 en 14 uur twee bussen door het gebied. Eén bus vertrekt van het Transferium en rijdt via Haren en Glimmen naar Eelde-Paterswolde. De andere vertrekt vanaf ’t Kampje te Eelde. Onderweg wordt gestopt voor een drankje en korte presentatie. Om 14 uur zijn beide bussen terug op hun vertrekpunt. Er is plaats voor 80 personen. Kosten: € 5,-, incl. thee/koffie. Opgeven vooraf; plaatsing in volgorde van aanmelding. Opgeven kan via mail () of bel naar Janny Douwes (050-3096364) bgg Jan Hendrik Hilbrants (06-37143608).
Download busroute
 
Themawandeltocht 25 km
Op zaterdag kan tussen 10 en 12 uur worden gestart voor een lange-afstandswandeltocht door het gebied. Start en finish bij café Boelens, Hoofdweg 83, Eelde. Alle deelnemers kunnen zich daar laten in- en uitschrijven (tot 17 uur). Kosten € 2,00 per persoon inclusief uitgebreid informatieboekje.
 
Rondleidingen
‘t Hemrik
Op zaterdag en zondag organiseert Het Groninger Landschap rondleidingen in het natuurgebied ’t Hemrik aan de Weg naar ’t Hemrik te Glimmen. De wandeling duurt ongeveer een uur. Voor informatie over tijden en opgeven (vóór 12 september): www.groningerlandschap.nl of 0503135901.
Tuin Villa de Vennen
Op zaterdag en zondag zijn er rondleidingen in de tuin van De Vennen, Rijksstraatweg 333 te Haren. Deze tuin is in 1922 ontworpen door tuinarchitect/kweker Jan Vroom jr. uit Glimmen. De wandeling duurt een uur. Informatie over de tijden: www.groningerlandschap.nl of 0503135901.
Park De Bonte Hoek
Op zaterdag en zondag is er om 15.30 uur op Park De Bonte Hoek, Meentweg 18 te Glimmen, een rondleiding in combinatie met een inleiding over de tuinarchitectenfamilie Vroom en het ontstaan van slingertuinen. Aansluitend kan op het terras iets worden gedronken (voor eigen rekening).
Poldermolens
Op zaterdag en zondag kan de Witte Molen aan het Noord-Willemskanaal te Glimmen worden bezichtigd (11-17 uur). Op zondag is ook De Helper (poldermolen) aan het Paterswoldsemeer, nabij Hoornsedijk 8 te Haren, open (11-17 uur).
 
Presentaties in woord en beeld
Vanaf 29 augustus tonen amateurkunstenaars uit de gemeente Haren en Eelde-Paterswolde werken (50 schilderijen, aquarellen en foto’s) die de verscheidenheid van het beekdal laten zien. Locatie: het Historisch Centrum Ol Eel, Bähler-Boermalaan 6, Paterswolde (vanaf 12  t/m 27 september).
De toegang is vrij. Dagelijks is de expositie te bezichtigen van 14-16 uur. Op maandag gesloten.
Op zaterdag en zondag worden diverse korte inleidingen gegeven over verleden en heden van het beekdal van de Drentsche Aa op de volgende locaties:

  • Paviljoen Sassenhein, Lutsborgweg 53, Haren
  • Historisch Centrum Ol Eel, Bähler-Boermalaan 6, Paterswolde
  • Park De Bonte Hoek, Meentweg 18, Glimmen
Inleiding en inleider Zaterdag
De landschapsgeschiedenis van het Drentsche Aa-gebied tussen Haren/Glimmen en Eelde-Paterswolde
Jori Wolf/Staatsbosbeheer
12.30 – Paviljoen Sassenhein
14.00 – Historisch Centrum Ol Eel
De vervening in het beekdal van de Drentsche Aa
Cathrinus Schaafsma
12.30 – Historisch Centrum Ol Eel
Het beheer van De Braak, Friescheveen en de polders langs de Drentsche AA
beheerder Natuurmonumenten
13.15 – Historisch Centrum Ol Eel
De veranderingen in het beekdallandschap door de aanleg van het Noord-Willemskanaal en A28
Anne Wolff
14.00 – Paviljoen Sassenhein
De tuinarchitectenfamilie Vroom en het ontstaan van de slingertuin (in combinatie met rondleiding)
Klaas Poppinga
15.30 – Park de Bonte Hoek
Buitenplaats Vennebroek
Marinke Steenhuis
15.30 – Historisch Centrum Ol Eel
  Zondag
Geopark De Hondsrug met film
Cathrien Postumus
11.00 – Paviljoen Sassenhein
12.30 – Historisch Centrum Ol Eel
De bewoningsgeschiedenis van het beekdal van de Drentsche Aa
Henny Groenendijk
11.00 – Historisch Centrum Eelde
12.30 – Paviljoen Sassenhein
Sassenhein, zoals u het niet eerder hebt gezien
Frans Westra
14.00 – Paviljoen Sassenhein
Landgoederen en buitenplaatsen: wat waren dat en wat is hun toekomst?
Yme Kuiper
14.00 – Historisch centrum Ol Eel
15.30 – Paviljoen Sassenhein
De tuinarchitectenfamilie Vroom en het ontstaan van de slingertuin (in combinatie met rondleiding)
Klaas Poppinga
15.30 – Park de Bonte Hoek
Middeleeuwse versterkingen aan de Drentsche Aa
Diana Spiekhout
15.30 – Historisch Centrum Ol Eel

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57