A+ A A-

Samenwerking met Dorpsklanken

LogoDorpsklankenDe Ol Eel werkgroepen foto's en website zijn een samenwerking aangegaan met Dorpsklanken. Periodiek wordt er op de website en de facebook pagina van Ol Eel EN gelijktijdig in Dorpsklanken een historische foto gepubliceerd met begeleidende informatie. Als historische vereniging willen wij onze informatie en foto's (ongeveer 10.000 stuks) zoveel mogelijk delen.

Oproep!

Daarnaast roepen wij op om foto's van het dorp, die bijvoorbeeld grootouders en ouders hebben, aan ons beschikbaar te stellen of ze uit te lenen om te digitaliseren.

1954Hoofdweg groot

Ruim 60 jaar geleden...

Met de lens gericht in noordelijke richting schoot de fotograaf deze fraaie foto, die afkomstig is uit het archief van Jan Brants. De fotograaf heeft de foto gemaakt rond 1954/55 vanuit het dakraam van Hoofdweg 199, waar destijds mevrouw Veenhuis haar Manufacturenwinkel had.

Uit de rechterhoek komt de Burg. J.G. Legroweg op de Hoofdweg uit. Rechts zien we de Vosbergerlaan, die later is hernoemd naar Bähler-Boermalaan.  In het boerderijtje, dat in de jaren zestig is afgebroken, woonde Teunis Lunshof onder oudere dorpsbewoners beter bekend als Teunis Toet. Die bijnaam dankte hij aan het feit dat hij bij brand op een grote hoorn moest blazen om de brandweerlieden, die allen in deze omgeving woonden, te alarmeren.

Links van waar de vrachtwagen rijdt, zien we de pomp en de garage van Nieborg & Slagter. Nu is hier winkelcentrum Paterswolde met Albert Heijn gevestigd.

Onderaan de foto staat de bushalte met daarachter een lindeboom. Deze boom werd hier in 1938 gepoot ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix. Tijdens de reconstructie van deze verkeerskruising in de zestiger jaren verdween de bushalte en werd de boom verplaatst naar de nieuwgebouwde kleuterschool 'De Korenbloem' aan de Schultenweg. Toen deze eind jaren zeventig plaats moest maken voor nieuwbouw, heeft Gemeentewerken nog geprobeerd te boom opnieuw te verplaatsen, maar moest deze pogingen vanwege de grootte staken. Er restte niets anders dan de boom te kappen. Fotoarchief

De Historische Vereniging Ol Eel is in het bezit van deze foto. Nabestellen is mogelijk via email: of telefoonnummer: 3091308. Het Ol Eel fotoarchief is geopend van half september tot half mei, iedere woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57