A+ A A-

Maandag 13 april herdenking bevrijding van Eelde-Paterswolde

thumbnail film 13 april 2020Maandag 13 april jl. was het op de dag exact 75 jaar geleden dat Eelde door de geallieerden werd bevrijd. Die dag draaide het B-squadron van het 10 e Canadese pantserregiment ‘Fort Garry Horse’ de Burg. Legroweg op om zich via Eelde-
Paterswolde en Eelderwolde een weg te banen naar de stad Groningen. Dat ging niet zonder slag of stoot want al na een kleine 100m kwamen ze in een spervuur te liggen met de Duitsers en voordat de Canadezen Eelderwolde bereikten gebeurde er die dag nog van alles.

Omdat de geplande herdenkingen en evenementen niet door kunnen gaan in verband met de Corona crisis heeft de werkgroep Oorlogsverhalen van de Historische Vereniging Ol Eel een film gemaakt die de kijker meevoert langs de route van De Punt tot Eelderwolde. Onderweg wordt even stil gestaan bij een aantal plekken waar zich die dag bijzondere gebeurtenissen afspeelden. Aan het eind van de film vertelt Berend De Vries zijn persoonlijke verhaal en beleving van die bewuste dag, de dag waarop zijn vader Jacob alsnog werd neergeschoten. Tenslotte spreekt Adriaan Ferf van het Herdenkingscomité Eelde enige woorden bij de gedenksteen in het Kluivingsbos. Bij de opnames werden de makers van de film vergezeld door Jan Hommes (Dodge), Christian Koole (motor) en Sietse Huizinga (Jeep) in originele militaire kleding.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57