A+ A A-

Thema-avond Het Nijsinghhuis

Mw Sluurman Hendriks kleinOp dinsdagavond 5 november werd in het museumcafé van het museum De Buitenplaats de thema-avond Het Nijsinghhuis gehouden. In een volle zal met ongeveer vijftig bezoekers werd de historie van het Nijsinghhuis belicht. De avond begon met een ware huizen-fluisteraar (Anneke Schootstra). In dialoog met een maquette van het huis wist zij over de vroege historie van het gebouw en haar bewoonsters te vertellen. Zo kwamen Menso Altingh, Jan Nijsingh en andere bewoners uit de periode van 1500 tot bijna 1900 aan het woord. 

Na de pauze werd ingegaan op de vroege historie van het huis. Een interview op film met de dochter van de congierge die er lange tijd gewoont heeft (Hendriks), bijzonder omdat zij, mw Sluurman-Hendriks, nog de enige is die als oud-bewoner kan vertellen hoe het toen was.

Het Nijsinghhuis ging van gemeentehuis tot een soort zalen-verhuurcentrum en tijdelijke locatie van verschillende lagere scholen (o.a. Mariaschool, Menso Altinghschool en Eelderschool) en de ULO. Ook van een aantal leerlingen van die eerste jaren ULO zagen we een interview op film, waarbij zij herinneringen ophaalden uit die tijd. Met als gevolg veel herkenning uit de zaal.

Een geslaagde avond, waarbij de aanwezigen dit bijzondere huis en haar geschiedenis beter hebben leren kennen.

Op de foto mevrouw Sluurman-Hendriks bij de maquette.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57