1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » Vliegveld Eelde

Vliegveld Eelde

Het vliegveld is aangelegd ten zuiden van de gemeente op het Hakenkampsveld. Het zijn met name de oud wethouder mevrouw Bähler-Boerma en de sportvlieger Haijo Hindriks die de aanjagers zijn om het vliegveld binnen de gemeentegrens te krijgen. Op 23 mei 1931 wordt het vliegveld officieel geopend.
In de Tweede Wereldoorlog is het vliegveld door de Duitse luchtmacht bezet, maar de betekenis daarvan is gering. In 1951 besluit de regering om het vliegveld uit te breiden omdat het moeten gaan dienen als uitwijkhaven van Schiphol. Tegelijkertijd wordt besloten om de verschillende vestigingen van de Rijksluchtvaartschool samen te voegen op dit vliegveld.

Luchthavengebouw eind jaren veertig

Het besluit heeft tot gevolg dat de bedrijvigheid op het vliegveld veel groter wordt en dat door de komst van de Rijksluchtvaartschool het dorp met nieuwe wijken wordt uitgebreid. De officiële opening van de totale uitbreiding wordt op 15 mei 1957 door Prins Bernhard verricht.

Zweefvliegen in de dertiger jaren

Een baanverlenging is een lang gekoesterde wens van de luchthaven en na veel procedures en politiek verschillende opvattingen wordt deze baanverlenging op 24 april 2013 officieel geopend.

Het vliegveld speelt in de gemeenschap van Eelde-Paterswolde altijd een grote rol. In 2011 publiceert de Historische Vereniging Ol Eel het boek “Vliegveld Eelde 1931-2011, 80 jaar in vogelvlucht”.

Bekijk ook:
– Foto galerij: Vliegveld Eelde Toen en Nu.
– Film uit 1957: Opening door Prins Bernhard