1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » Collecties Ol Eel

Collecties Ol Eel

Ol Eel bezit verschillende verzamelingen. Te denken valt aan bijvoorbeeld een zeer grote fotoverzameling, beeld en geluid, historische materialen, blauwdrukken van woningen en boerderijen en nog veel meer.  Van deze verzamelingen zijn overzichten gemaakt en hieronder opgesomd. Wilt je meer detailinformatie hebben dan kun je via het formulier -Stel je vraag- in contact komen met Ol Eel.

Fotoarchief Ol Eel

Foto’s, films en geluid

Het fotoarchief van Ol Eel omvat ruim 10.000 foto’s, waarvan het grootste deel ook digitaal bewaard wordt. Het omvat foto’s uit vervlogen tijden, waarop te zien is hoe Eelde er vroeger uitzag. Maar ook zijn er oude ansichtkaarten, films en geluidsbestanden (podcast).

Bekijk een greep uit de collectie bij Beeld en Geluid.

Kleding

Ol Eel bezit veel kleding van vroeger, zowel heren-, dames- als kinderkleding. Alles is gesorteerd en van elk kledingstuk is een foto gemaakt met een beschrijving, die in boekvorm is opgeslagen. Af en toe wordt een modeshow georganiseerd. Ook worden kledingstukken tentoongesteld in het Historisch Centrum. Belangstellenden kunnen in het Historisch Centrum, tijdens de openingsuren, fotoboeken inzien.

Bekijk hier enkele voorbeelden uit de collectie.

Blauwdrukken

Door de gemeentearchitect Hendrik Hofstee (1888-1959) zijn vele blauwdrukken geproduceerd van het ontwerp veel nieuwbouw, aanbouw en verbouw van panden in de gemeente. De meeste daarvan zijn verzameld en weergegeven in een document.

Bekijk hier het overzicht van blauwdrukken. Je kunt de blauwdrukken in het Historisch Centrum zelf bekijken.

Schoolkaarten en schoolplaten

Door een schenking van een van de voormalige basisscholen uit Eelde is Ol Eel nu de eigenaar van bijna 200 schoolplaten en – kaarten. Wie krijgt er geen glimlach bij het zien van de afbeeldingen.

Bekijk hier de beschrijving van de kaarten- en platen. Je kunt de schoolplaten in het Historisch Centrum zelf bekijken.

Historische materialen

Het beheren, inventariseren, restaureren en beschrijven van historische voorwerpen behoort tot de belangrijkste taken van deze werkgroep.