A+ A A-

De rubriek Eelde toen en nu wordt periodiek voorzien van nieuwe foto's, die een bepaald thema illustreren. Ol Eel bezit een grote collectie foto's, merendeels uit de vorige eeuw, die een beeld geven van het dorp en zijn bewoners uit die periode. Hier worden foto's van huizen/boerderijen/winkel/gebouwen van vroeger naast die van de huidige situatie gezet.

Komende uit de richting van Groningen volgen we de weg door Eelderwolde-Paterswolde-Eelde in zuidelijke richting.

Eelderwolde

Paardentram Eelderwolde kleinEelderwolde is in de loop der jaren van een agrarisch streekdorp veranderd in een zeer gewild forensendorp. Aan de hand van een serie foto's zijn deze veranderingen vastgelegd.

De reis door Eelderwolde van toen en nu begint in het noorden en gaat in zuidelijke richting. Duidelijk wordt dat het karakter van Eelderwolde in belangrijke mate is veranderd. Boerderijen en kwekerijen hebben plaats gemaakt voor landhuizen en woonboerderijen. Eelderwolde heeft nu zelfs een echte bebouwde kom gekregen.

Paterswolde - Noord

Familiehotel kleinOok langs de Groningerweg, tussen de Oude Badweg en de Meerweg, in Paterswolde hebben in de loop der jaren veranderingen plaatsgevonden. Sommige veranderingen vallen nauwelijks op. Andere zijn beeldbepalend.

Paterswolde - Vennebroek

Vennebroek kleinNa Paterswolde Noord komen we bij omgeving Vennebroek. Het is een landelijke omgeving met aan weerzijden de landgoederen De Braak en Vennebroek. Vele vrijstaande karakterstieke woningen, maar ook nieuwbouw ter vervanging van bedrijfspanden die zijn afgebrand of gesloopt. In het deel vanaf Huize Vennebroek aan de oostzijde richting het zuiden zijn in de zestiger jaren lege plekken opgevuld door nieuwbouw.

 

Paterswolde - Centrum

Mensinga hoofdweg 204 1935 kleinNa de omgeving van Vennebroek wordt Toen en Nu voortgezet in zuidelijke richting naar Paterswolde Centrum, waar een mix van villa's, woonhuizen, boerderijen, café's en middenstand wordt aangetroffen. Het gebied werd ook wel Zandvoort genoemd.

Paterswolde - Noordesch

Noordesch kleinNa de omgeving van Paterswolde Centrum wordt Toen en Nu weer voortgezet in zuidelijke richting naar Paterswolde Noordesch. Op dit hoog gelegen gedeelte van het dorp vinden we een mix van herenhuizen en middenstand. Dit gedeelte van Paterswolde grenst in het zuiden aan het dorp Eelde.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57