A+ A A-

Oranjepolder

Kaart Oranjepolder kleinDe komst van de Rijksluchtvaartschool (RLS) in 1954 heeft tot gevolg dat een groot aantal gezinnen zich in Eelde vestigt. In navolging op de bouw van de Nieuwe Akkers wordt daarom voor deze gezinnen de Oranjepolder gebouwd. De woningen ten behoeve van het Rijksluchtvaartschool personeel zijn veelal twee-onder-een-kap woningen.

PaardepadIn april 1954 verandert het gebied achter het gemeentehuis aan de Legroweg De verandering heeft betrekking op de bouw van 32 woningen voor de stafleden van de RLS. Op deze gronden van het noordelijke deel van het Groote Veen lopen oorspronkelijk rechte lanen die van Paterswolde naar de Vosbergen zoals de Duinerlaan, het Paardepad en de Veenweg (nu Raadhuislaan/Beatrixlaan). Het plan om op particuliere basis de woningen te bouwen mislukt. Om toch aan de vraag te voldoen stelt het college de raad voor om zelf twee of drie woningtypen te gaan bouwen; uiteraard met een sluitende exploitatie.

De aanbesteding van de woningen geschiedt onderhands en wordt in de raadsvergadering van 16 april 1955 opgedragen aan de aannemer Derk Steenhuis uit Groningen, die voor zichzelf op de hoek Oranjelaan / Koningin Julianalaan een bungalow bouwt. Men rekent erop dat het bouwterrein achter het gemeentehuis na ongeveer tien jaar geheel verkocht is, maar de verkoop gaat veel sneller dan gedacht en is er ruimte voor extra woningbouw in de particuliere sector.

rlsEelde geeft de wegen in deze buurt namen die betrekking hebben op het Huis van Oranje. De gemeenteraad stelt op 25 augustus 1955 de volgende namen vast: Prinses Beatrixlaan (voormalige Veenweg), Oranjelaan (voormalige Paardepad), Prinses Irenelaan, Prins Bernhardlaan en Koningin Julianalaan. Op enkele plekken in de wijk zoals aan de Irenelaan en aan de noordzijde van de Oranjelaan is nog ruimte voor bouw van vrijstaande woningen. In 1958 is al er zo goed als geen plekje meer over.

De wijk is onveranderd gebleven en is er met name discussie geweest of het grasveld achter het gemeentehuis ook nog  bebouwd zou moeten worden. Tot op heden zijn daar geen concrete plannen voor ontwikkeld.

Straatnamenkaart Oranjepolder

* Door op een onderstaande foto te klikken wordt deze vergroot en wordt aanvullende informatie getoond.

Terug naar overzicht wijken 

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57