A+ A A-

Tussen het stroomdal van het Eelder- en Peizerdiep en dat van de Drentsche Aa ligt een smalle zandrug waar in de Middeleeuwen de dorpen Eelde en Paterswolde ontstonden. De aanwezigheid van de stad Groningen maakte het gebied tot een prestigieus toevluchtsoord voor stadjers die genoeg geld hadden. Op de rand van zand en beekdal ontstond een prachtige gordel met Eelder landgoederen.


 

Havezate Oosterbroek

landgoederen eelde 02Oosterbroek is een havezate, die al in het begin van de 17e eeuw als zodanig genoemd wordt. Maar als versterkte woonplaats is het waarschijnlijk nog veel ouder.

Huis Hooghullen

landgoederen eelde 05Huis Hooghullen staat tussen de twee lanen naar de havezathe Oosterbroek. Hooghullen is in 1870 gebouwd in neogotische stijl. Het huis is gebouwd in opdracht drie broers Hora Siccama. Hun vader bewoont het nabijgelegen Huis Oosterbroek.

Landgoed Vosbergen

landgoederen eelde 09Het landgoed Vosbergen is ontstaan nadat het oude landgoed Lemferdinge in gedeelten onder de hamer kwam. Vosbergen is het jongste landgoed.

Huis De Duinen

landgoederen eelde 03Het landgoed De Duinen is, evenals de Vosbergen, in 1811 ontstaan toen Lemferdinge in delen is verkocht. De naam past bij het heuvelachtige karakter van het terrein.

Havezate Lemferdinge

landgoederen eelde 01Lemferdinge is sinds 1766 een havezate. Het is echter veel ouder, want het wordt al in stukken uit 1447 genoemd. Het achtervoegsel 'inge' in de naam betekent 'goed van, of eigendom van'. De naam betekent dus 'goed/erf van Lenferd/Lenfard', wat op een mogelijk nog hogere ouderdom wijst. Deze naam komt namelijk al omstreeks het jaar 1000 in deze omgeving voor.

Bezoek het Historisch Centrum

Open op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Bezoek op andere dagen en tijden is mogelijk op afspraak. Tel: 050-3090874

of via  

In de periode juni t/m augustus gesloten.

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Bähler-Boermalaan 6

 facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57