1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » 
  7. Landgoederen
  8.  » Havezate Oosterbroek

Havezate Oosterbroek

Oosterbroek is een havezate, die al in het begin van de 17e eeuw als zodanig genoemd wordt. Maar als versterkte woonplaats is het waarschijnlijk nog veel ouder.

Voormalige bewoners zijn onder meer Steven Horenkens en de familie Van Welvelde. In 1781 koopt Tonco Modderman de havezate. Hij zorgt ervoor dat Oosterbroek landschappelijk drastisch verandert.

Het wordt meer een buitenhuis en de omgeving wordt in klassieke stijl ingericht. Er komen strakke lanen (de huidige Molenlaan en Kerklaan), een sterrenbos en een moestuin. 

Havezate Oosterbroek

In 1830 wordt de havezate door Wiardus Hora Siccama (getrouwd met een dochter van Modderman) naar een hoger, en dus droger deel verplaatst. Ook de omgeving krijgt een opknapbeurt. Naar de mode van die tijd wordt een parkbos aangelegd in de romantische Engelse Landschapsstijl.

Gebouw op terrein Oosterbroek

Heuvels, waterpartijen en slingerende wegen geven het gebied een heel natuurlijk aanzien. Aan die tijd herinnert nu nog een prachtige seqoia. In 1922 wordt de havezate door brand verwoest. In 1924 is Oosterbroek op kleinere schaal herbouwd.

Sinds 1977 zijn de gebouwen en landerijen eigendom van Stichting Nieuw Hooghullen / Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Omstreeks 2019 wordt het verkocht en komt in private eigendom.

Havezate Oosterbroek is aangewezen als een Rijksmonument. 

Bij Ol Eel is een boek over deze havezate uitgegeven: “OOSTERBROEK, een buurtschap met een ver verleden”, van Jan ten Pas.