1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » 
  7. Landgoederen
  8.  » Landgoed De Braak

Landgoed De Braak

Landgoed De Braak is de oudste bezitting van de Vereniging Natuurmonumenten in Noord-Nederland. Het circa 30 hectare metende bezit omvat een parkbos met gazons en vijverpartijen en enkele door lanen omgeven graslanden.

Het gebied “De Braeke” bestaat al omstreeks 1700. Het huidige landgoed is in 1825 gesticht door A. Hesselink volgens het ontwerp van Lucas Pieter Roodbaard. Het is een van de eerste landgoederen die in de Engelse landschapsstijl zijn aangelegd.

De cultuurhistorische waarde is groot omdat de oorspronkelijke zichtlijnen, vijvers en kronkelgrachten, slingerpaadjes en lanen geheel intact zijn gebleven. Bijzondere elementen zijn een kettingbrug, doolhof en een berceau. Het damhertenkamp is verdwenen.

Vijver landgoed De Braak
Kiosk bij de ingang van De Braak

De bijbehorende natuurhistorische waarde is evenzo van belang. De diversiteit in boomsoorten blijft aanwezig (ook na de stormravage van 1972), terwijl de stinzenplanten het goed doen. Daarnaast ontwikkelt zich in delen een aardige natuurlijke vegetatie. Het oude bos herbergt diverse soorten broedvogels. Bij de hoofdingang staat een kiosk die oorspronkelijk bij de doolhof heeft gestaan.

De Braak is aangewezen als Rijksmonument.