1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » 
  7. Landgoederen
  8.  » Landgoed Vosbergen

Landgoed Vosbergen

Het landgoed Vosbergen ontstaan als het oude landgoed Lemferdinge in gedeelten onder de hamer komt. Vosbergen is het jongste landgoed.

Het vroegere terrein van heide, zand en veentjes is vanaf eind 19de eeuw ontgonnen tot een park in Engelse landschapstijl. Vanuit de witte villa zijn door een zorgvuldig aangelegde bebossing, beplanting en aanleg van kampjes, lanen en waterpartijen, diverse zichtlijnen nog intact. Het zijn de open delen met een heerlijk uitzicht op boomgroepen, vijvers en struikerijen. In de aanleg zijn aparte boomsoorten opgenomen, als moerascypressen (met luchtwortels aan de waterkant), taxus, Nordmannspar en acacia’s.

Langs de vijver groeien manshoge koningsvarens, een beschermde plantensoort. In het water pronkt de witte waterlelie.

Landgoed Vosbergen
Huize Vosbergen

Het landhuis en de tuin liggen centraal op de samenkomst van de beide hoofdlanen. Reeds vóór 1800 vormen ze de doorgaande verbinding tussen Paterswolde en Oosterbroek.
In deze omgeving worden als stinzenplanten genoteerd: crocus, lelietje-der-dalen, sneeuwklokje en vingerhoedskruid. Vosbergen en Oosterbroek kennen als bijzondere stinzenplant de donkerrode ooievaarsbek, waar men in 1918 al over schrijft.

Huize Vosbergen is voortgesproten uit een verbouwde boerderij. In 1894 is het woongedeelte vertimmerd tot zomerhuis. In 1917 laat het echtpaar Kraus-Groeneveld het pand nogmaals verbouwen, waarna men er intrekt. Hun bezittingen dijen uit tot vijf boerderijtjes en vele tientallen hectaren, die ze zorgvuldig beheren. Na hun dood zijn beide echtelieden bijgezet in een graf op het landgoed. De bezittingen zijn onverdeeld overgedragen aan de Stichting Kraus-Groeneveld, die nu het circa 100 hectare metende landgoed onder haar hoede heeft. In de villa is thans het Muziekinstrumentenmuseum Vosbergen gevestigd.

Overigens is Huize Vosbergen aangewezen als een Rijksmonument.