A+ A A-

Monument De Duinen

monument De Duinen thumbOp initiatief van Historische Vereniging Ol Eel is op 13 april 2006 bij 'De Duinen' in Paterswolde een monument opgericht. Dit momument is ter nagedachtenis aan de joodse onderduiker Herman (Hans) van Hessen.

Tevens herinnert het monument aan Derkje Meijer-van Dijk. Zij en haar man bieden met gevaar voor eigen leven tijdens de bezetting hulp en onderdak aan Hans van Hessen.

Aan het eind van 1943 is naast boerderij 'De Duinen' door de familie Meijer een onderduikershol gegraven voor Hans van Hessen. Hij brengt hier de nacht door tijdens de bezetting maar is eind maart 1944 is toch opgepakt en gevangen genomen. De heer des huizes, Jan Meijer, besluit zich na aandringen van zijn vrouw Derkje te verbergen onder de vloer van de boerderij. Zij hoopt, dat de bezetter vrouwen en kinderen niets zou aandoen en gaat niet met haar man mee. Haar hoop blijkt ongegrond en ze wordt gearresteerd. Samen met Hans van Hessen wordt ze voor verhoor meegenomen naar Groningen.

monument De-Duinen-tekst thumbDerkje Meijer-van Dijk is veroordeeld tot een werkkamp wegens het verlenen van onderdak aan een joodse medeburger. Ze verblijft eerst een aantal maanden in kamp Vught. Daarna is ze overgebracht naar Ravensbrück. Hier bezwijkt ze op 1 januari 1945 aan de gevolgen van ondervoeding.

Hans van Hessen is via het doorvoerkamp Westerbork op transport gesteld naar Mauthausen. Hier is hij op 14 maart 1945 door de bezetter omgebracht.

Achtergrondverhaal van Henk van Bergen over dit monument.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57