A+ A A-

Lemferdinge schakel in de tijd

In het door Nienke Domenie-Verdenius geschreven boek ‘Lemferdinge Schakel in de tijd’ wordt de geschiedenis Omslag2 thumbbeschreven van het landgoed Lemferdinge en haar bewoners. De eerst bekende vermelding van het landgoed dateert van 1447. In dat jaar draagt Steven ter Borch ‘de hof to lemferdinge’ als huwelijksgeschenk over aan zijn zoon. 

Rond 1700 bouwt Lucas Nijssingh een nieuw Lemferdinge. Het bestaat dan uit een landhuis en twee schathuizen. Het huidige Lemferdinge is één van deze schathuizen. In de Franse tijd bewoont generaal Jean Baptiste Dumonceau, graaf van Bergerduin, een patriot uit de Zuiderlijke Nederlanden en opperbevelhebber van het Bataafse Leger, het landgoed. Hij laat door zijn soldaten nieuwe tuinen en parkbossen aanleggen, geheel in de stijl van die tijd. In 1811 wordt Lemferdinge in delen verkocht.

Het herenhuis en het oostelijk schathuis worden afgebroken. Vanaf 1911 bewoont het echtpaar Bähler-Boerma het overgebleven schathuis. Louis A. Bähler is predikant en heeft radicaal antimilitaristische en socialistische opvattingen. Mevrouw Bähler-Boerma is één van de belangrijkste inwoners van het dorp. Zij neemt in 1915 het initiatief tot oprichting van het eerste dorpshuis in ons land. Deze en vele andere interessante wetenswaardigheden worden uitvoering besproken in dit, onder auspiciën van de historische vereniging Ol Eel uitgegeven boek.

 

Bestel uw boek(en)

Het hierboven beschreven boek(en) wordt als u binnen de gemeente Tynaarlo woont bij u thuisbezorgd. Indien u buiten de gemeente woont ontvangt u het boek per post en bent u € 5,- portikosten verschuldigd. Portikosten + de prijs van het boek dient u over te maken naar het rekeningnummer NL35 RABO 0376 0835 57 t.n.v. Historische vereniging Ol Eel. Na ontvangst zal Ol Eel zorg dragen voor verzending van het bestelde. Vul alstublieft alle verplichte (*) velden in.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Uw bestelling

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57