A+ A A-

Natuur en landschappen rond Eelde-Paterswolde

Groen Boek omslag

Dit boek is een uitgave van de Historische Vereniging ‘Ol Eel’ en IVN-afdeling Eelde-Paterswolde.
Het boek is breed opgezet. Het begint met een beschrijving van de geologische ondergrond: de uit de IJstijdperiode stammende Tynaarlorug met de beekdalen van Oude Ae en Eelderdiep aan weerszijden. De vroegste bewoning wordt gepresenteerd aan de hand van archeologische opgravingen in het Groote Veen en in de woonwijk Ter Borch. Ook de vondsten uit de veenterpen in het lang geleden ontgonnen veengebied Neerwold komen aan bod.

Tussen 1900 en 2012 veranderde het landgebruik ingrijpend. Vrijwel alle hei en veen verdween. Welgestelde Groningers ontdekten het gebied en stichtten hier villa’s en landgoederen en legden er tuinen aan in modieuze landschapsstijl. Zo ontstond de ‘landgoederengordel’.
De hooi- en weilanden in de beekdalen maakten een geheel andere ontwikkeling mee. Hier werd het agrarische gebruik uiteindelijk grotendeels vervangen door een bestemming als natuurgebied, maar dan wel in combinatie met de functie van noodwateropvang om in perioden van wateroverlast problemen in het laaggelegen Groningen te kunnen voorkomen.
Twee hoofdstukken behandelen een selectie van interessante planten, zoals de witte Wilde kievitsbloem in polder Oosterland, de stinzenplanten op de landgoederen en de vele paddenstoelen. Drie hoofdstukken behandelen o.a. vlinders, libellen,bijen, uilen, roofvogels, ooievaars, vleermuizen, otter en bever. Na een hoofdstuk over ‘exoten’ wordt afgesloten met een presentatie van alle organisaties die natuur en landschappen beschermen.

INFORMATIE OVER HET BOEK
Het boek heeft A4-formaat en een hard kaft. Het telt ongeveer 100 pagina’s en 140 foto’s en illustraties, waarvan de meeste in kleur.
U kunt het boek hieronder via het fromulier bestellen.

De prijs is € 19,95. Verzendkosten (optie) € 5,00, of u krijgt bericht wanneer en waar u het door u bestelde boek kunt komen ophalen.

 

Bestel uw boek(en)

Het hierboven beschreven boek(en) wordt als u binnen de gemeente Tynaarlo woont bij u thuisbezorgd. Indien u buiten de gemeente woont ontvangt u het boek per post en bent u € 5,- portikosten verschuldigd. Portikosten + de prijs van het boek dient u over te maken naar het rekeningnummer NL35 RABO 0376 0835 57 t.n.v. Historische vereniging Ol Eel. Na ontvangst zal Ol Eel zorg dragen voor verzending van het bestelde. Vul alstublieft alle verplichte (*) velden in.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Uw bestelling

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57