1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Luchtvaart gerelateerde monumenten

Luchtvaart gerelateerde monumenten

De werkgroep Luchtvaarthistorie heeft eind 2021 een naslagwerk aangeboden aan de voorzitter van Ol Eel, Piet Arends.
In het naslagwerk zijn veertien luchtvaart gerelateerde monumenten beschreven. Hierbij moet je denken aan gebouwen die als Provinciaal monument zijn aangemerkt, zoals de Rijksluchtvaartschool en de Duitse legeringsgebouwen. Daarnaast zijn er monumenten ter herinnering aan vliegongevallen of monumenten die aan bepaalde jubilea of aan een gebeurtenis doen herinneren. Bijvoorbeeld de Lancaster crash en de Janny Buring bankjes. In veel gevallen is het monument een kunstwerk.
Als je iemand op het vliegveld vraagt hoeveel van dit soort monumenten hij of zij kent, dan is het antwoord op één hand te tellen. In veel gevallen is er publiekelijk weinig tot geen aandacht besteed aan de onthulling van deze monumenten.
Toch verdient elk monument om zijn eigen betekenis wel die speciale aandacht. In elk geval was het voor de werkgroep Luchtvaarthistorie voldoende reden om de informatie over deze monumenten vast te leggen in deze PDF.
Op de foto: Doewe Pelleboer (rechts) overhandigd het naslagwerk aan de voorzitter.