1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Terugblik lezing: Flint, zwerver uit de oertijd.

Terugblik lezing: Flint, zwerver uit de oertijd.

Keien in Drenthe. Ontelbaar, je struikelt erover. Kan iets gewoner zijn dan een kei? Waarom zou je het willen hebben over iets wat zo doodnormaal is als een zwerfsteen? Vraag het aan Egbert Meijers en je bent zo een avond verder. Meijers is ‘keioloog’. Weet alles van keien en kan daar boeiend over vertellen.
Hij deed dat op dinsdag 20 februari in Ons Dorpshuis. Egbert Meijers is een veelzijdig man. Hij is zanger, gitarist, ambassadeur Drentse Taol en dus ook zwerfkei deskundige. Hij schreef het boek: ‘Flint, zwerver uit de oertijd.’ Meijers nam zijn luisteraars mee op reis door de historie van de Drentse zwerfstenen.
Het publiek kwam volledig aan zijn trekken. Natuurlijk waren er vragen. Een leuke was: Mag je keien meenemen? Meijers: Tot 50-60 cm moet je ze laten liggen, die zijn ook bijna niet te tillen. Kleinere mag je meenemen. Dat is een provinciale afspraak.
En dan De Kei in Paterswolde. Een zeldzame steen van oranjerode pegmatiet, gevonden tijdens de bouw van de seniorenflat Noordwijk en geschonken aan rechter Overdiep die in het Huis ter Hansouwe woonde, de oudste boerderij van Drenthe. Een oudejaarsstunt in 1973 zorgde ervoor dat ‘onze’ kei weer terugkeerde naar Paterswolde. Daar ligt hij nog steeds, nu op de rotonde bij Ons Dorpshuis.
Er werd nog lang nagepraat in Ons Dorpshuis. En iedereen keerde, zoals dat zo mooi heet, voldaan en tevreden huiswaarts.