1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Verslag lezing Noordwijk

Verslag lezing Noordwijk

Op 25 maart gaf Piet Arends een lezing over de omgeving van Noordwijk. Piet is een geboren en getogen inwoner van die streek en is bij uitstek de aangewezen persoon om uit persoonlijke ervaringen hierover te vertellen. De belangstelling was erg groot. De ontmoetingsruimte van Ons Dorpshuis was eigenlijk te klein voor de 81 bezoekers van deze lezing. Maar met wat extra stoelen en de deuren open naar de bar paste iedereen er net in. 
Met een keur van plaatjes nam Piet Arends het publiek mee in zijn rondje Noordwijk. Via de ijsbaan, met de verschillende eigenaren, ging het naar de woningen en voormalig kwekerijen, naar huis Vennebroek. En vervolgens naar ‘de burgemeesterswoning’ met de verschillende burgemeester die hier gewoond hebben. Via Huize Meta (Hesselinks) en huize Anna (voormalig dokter Wiada) kwam Piet bij het pand van de Spar in Paterswolde. In de zaal ook de zonen van ‘Appie Spar’, die vertelden over hun ervaringen. Ook de surfwinkel van Bergsma kwam voorbij. In de jaren 80 erg populair. Zoals Piet zei: in het hele dorp zag je fietsers met een surfplank achter zich aan.
Via de Hesslinkslaan, waar Piet nog vertelde over de Loofhut (waar hij van zijn ouders niet heen mocht), en over de openlucht toneelopvoeringen in het bos, ging het verhaal naar de Boterdijk. Waar zijn oma de eerste kwekerij begon. Piet zelf is later aan de Onlandseweg begonnen met een Azalea kwekerij.
Na nog verschillende panden bij langs te gaan kwam Piet uiteindelijk bij het huidige Noordwijk. Nu een seniorenflat, al vanaf de begin jaren 70.
Maar vroeger een landhuis, vervolgens een hotel/restaurant. Mooie oude plaatjes van deze uitspanning zagen we voorbij komen. Uiteindelijk werd het pand opgekocht door een projectontwikkelaar, die de flat Noordwijk, zoals we die nu kennen, heeft gerealiseerd.
Deze avond bracht veel herinneringen in de zaal teweeg. Na afloop van de lezing werd nog lang nagepraat, het leek soms wel een reünie.