Overige oorlogslachtoffers

 

Op 20 oktober 1943 is een Britse Lancaster bommenwerper neergeschoten en neergestort nabij de Ter Borchlaan in Eelderwolde. De gehele bemanning komt hierbij om het leven. Ter nagedachtenis hieraan is er in Eelderwolde een gedenksteen. Het betreft:
Leonard Cohen (Engelsman), 20 jaar, radiotelegrafist
Douglas Simpson Storey (Canadees), 31 jaar, staartschutter
Clarence William Gibb (Engelsman), 22 jaar, rugkoepelschutter
Gerald James Godseff (Engelsman), 20 jaar, navigator
Alfred William Nelson Lower (Engelsman), 21 jaar, boordwerktuigkundige
Peter Redford Cowling (Engelsman), 20 jaar, bommenrichter
Theodore Leonard Simpson (Engelsman), 21 jaar, vliegtuigcommandant

Op 3 februari 1945 wordt de Spitfire van de Noor Rolf Arne Berg, geboren 17 november 1917, tijdens een aanval op vliegveld Eelde geraakt door het afweergeschut en stort neer en overlijdt. Ter nagedachtenis hieraan is er een gedenksteen aan De Drift in Eelde.

Op 22 februari 1945 is de Mosquito van de 25-jarige Engelsman Jack George Enticott door het luchtafweergeschut vanaf het vliegveld neergeschoten. Na het verlaten van zijn toestel opent de parachute zich niet en stort neer. Het blijkt dat hij door een kogel is getroffen.

Op 19 maart 1945 is Gerrit J. Boekhoven, geboren op 16 februari 1912, door de Duitsers in de Vosbergen gefusilleerd.

Op 23 maart 1945 is Dina A.B. Aikema, geboren op 6 jun 1916, door de Duitsers in het Quintusbos gefusilleerd. Beiden zijn verzetsmensen uit de provincie Groningen. Van hun overlijden is in Eelde geen aangifte gedaan, zoals de wet voorschrijft.

Op 15 april 1945 wordt de 24-jarige Andries Pieter van Dorsser, een verzetsman uit Rotterdam en ondergedoken in Groningen, in een vuurlinie in de omgeving van de Kraneweg in Groningen, door een kogel geraakt. Hij wordt door de Canadezen per jeep overgebracht naar een veldhospitaal gevestigd in de school aan de Esweg in Eelde. Bij aankomst blijkt hij te zijn overleden.

Op 16 april 1945 steekt de 7-jarige Paul Wijsman omstreeks 11.00 uur onvoorzichtig de weg over in het drukke bevrijdingsverkeer van en naar Groningen. Hij wordt door een Canadees oorlogsvoertuig aangereden en is op slag dood.

Nico van de Kolk, 38 jaar afkomstig uit Amsterdam, Johannes Schreuder de Jong, 37 jaar en afkomstig uit Ommen, en Antoon van der Gouwe, 30 jaar en afkomstig uit Hilversum, zijn in leven bewakers van het beruchte kamp “Erica” te Ommen. Zij worden op hun vlucht door de Canadezen in Eelderwolde neergeschoten, nadat zij het vuur op de tanks hebben geopend.

Dorpsgenoot Lammert Hindriks, geboren 24 augustus 1921, sterft als SS-Sturmmann op 30 januari 1944 in Rudilowo in Rusland.

De in Paterswolde inwonende kwekersknecht Derk Klunder, geboren op 13 augustus 1923 te Peize, meldt zich bij de SS en is naar het Oostfront gestuurd, maar komt niet terug.

De Duitse onderofficier Helmuth, afkomstig uit Koningsbergen, pleegt op het vliegveld zelfmoord om zich te onttrekken aan de uitzending naar de frontlinie.

Op 21 juni 1944 is een Duitse Messerschitt door een Mosquito neergeschoten. Het toestel stort neer tussen de Luchtenbergerweg en de Eekhoornstraat. De bemanning bestaande uit Herbert Beyer, Hans Petersmann en Franz Riedel komen hierbij om het leven.