1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Tweede Wereldoorlog
  6.  » De Route van de Canadezen

De Route van de Canadezen

Maandag 13 april 2020 is het op de dag exact 75 jaar geleden dat Eelde door de geallieerden is bevrijd. Die dag draait het B-squadron van het 10e Canadese pantserregiment ‘Fort Garry Horse’ de Burg. Legroweg op om zich via Eelde-
Paterswolde en Eelderwolde een weg te banen naar de stad Groningen. Dat gaat niet zonder slag of stoot want al na een kleine 100 meter komen ze in een spervuur te liggen met de Duitsers en voordat de Canadezen Eelderwolde bereiken, gebeurd er die dag nog van alles.

Omdat de geplande herdenkingen en evenementen niet door kunnen gaan in verband met de Corona crisis heeft de werkgroep Oorlogsverhalen van de Historische Vereniging Ol Eel een film gemaakt die de kijker meevoert langs de route van De Punt tot Eelderwolde. Onderweg wordt even stil gestaan bij een aantal plekken waar zich die dag bijzondere gebeurtenissen afspeelden.
Aan het eind van de film vertelt Berend De Vries zijn persoonlijke verhaal en beleving van die bewuste dag, de dag waarop zijn vader Jacob alsnog is neergeschoten.
Tenslotte spreekt Adriaan Ferf van het Herdenkingscomité Eelde enige woorden bij de gedenksteen in het Kluivingsbos. Bij de opnames zijn de makers van de film vergezeld door Jan Hommes (Dodge), Christian Koole (motor) en Sietse Huizinga (Jeep) in originele militaire kleding.