1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » Wijken

Wijken

Van ruim 4000 zielen in 1950 groeit de gemeente Eelde uit tot 10.000 mensen in 1980. Dat begint met de wijken Nieuwe Akkers en Oranjepolder naar aanleiding van de komst van de Rijksluchtvaartschool. Hier worden vele gezinnen, die vanuit het zuiden en westen naar Eelde verhuizen, gehuisvest. In de jaren 60 groeien de dorpen Eelde en Paterswolde naar elkaar toe, door bebouwing aan de Hoofdweg en nieuwe zijstraten als Burgemeester Tonckensweg, Henri Dunantweg en Boerhaaveweg.
In de jaren 60 verrijzen complete nieuwe wijken aan de westkant van het dorp zoals de Vogelbuurt, Bloemenbuurt, Schildersbuurt en Componistenbuurt. Aan de oostkant van Eelde wordt de wijk Paalakkers gebouwd. In de jaren 80 wordt aan de westkant van het dorp Spierveen ontwikkeld. Van recentere datum zijn de wijken Ter Borch in Eelderwolde en Groote Veen in Eelde.

Met de functionaliteiten van topotijdreis van het kadaster krijgt je inzicht hoe het dorp door de jaren heen is veranderd. Van sommige van de nieuwe wijken zijn ook fotogaleries met foto’s van toen en nu.