1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » Gemeente Eelde

Gemeente Eelde

Het tweelingdorp Eelde-Paterswolde valt van 1811 tot 1998 onder de gemeente Eelde. Daarnaast komen in de gemeente Eelde ook andere dorpen en gehuchten voor. In 1843 worden ook de ‘gehuchten’ Eelderwolde, Oosterbroek en Paterswolde genoemd. Later komen daar Schelfhorst en Zuideinde bij.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn de dorpen Paterswolde en Eelde vergroeid tot het dubbeldorp Eelde-Paterswolde. De gehuchten Zuideinde en Schelfhorst zijn nauwelijks nog hiervan te onderscheiden. Eelderwolde blijft zichzelf, al komen de bebouwingen van Eelderwolde en Paterswolde steeds dichter bij elkaar. Een mooi voorbeeld hiervan is een overzicht van telefoonnummers (1950) vermeld in de telefoongids.

In 1998 vindt in de provincie Drenthe een gemeentelijke herindeling plaats en wordt de zelfstandige gemeente Eelde op 31 december van dat jaar opgeheven. Samen met de gemeenten Zuidlaren en Vries vormen zij een nieuwe gemeente: Tynaarlo. Bij deze gemeentelijke herindeling gaat een deel van Eelderwolde naar de gemeente Groningen.