1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Tweede Wereldoorlog
  6.  » 
  7. Oorlogsmonumenten
  8.  » Gedenksteen aan De Drift

Gedenksteen De Drift

Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt bij een aanval op het vliegveld Eelde een geallieerd jachtvliegtuig neergehaald. De piloot komt hierbij om het leven. Ter nagedachtenis aan hem is in De Drift in Eelde tegenover de boerderij, waar het vliegtuig in neerstort, een oorlogsmonument geplaatst.

Op 3 februari 1945 stijgen 12 Spitfires van de No.132 (Norwegian) Wing op van vliegbasis Woensdrecht voor een gewapende verkenningsvlucht boven Noord-Nederland. Vliegveld Eelde vormt het doel omdat het vermoeden bestaat dat hier Duitse nachtjagers zouden staan. Dit blijkt niet het geval te zijn maar desondanks gaan de vliegtuigen over tot een aanval op het vliegveld. Duits luchtafweer weet hierbij echter de voorste Spitfire, gevlogen door de Noorse piloot Rolf Arne Berg, te raken. Eén van de vleugels van zijn toestel breekt af en stuurloos stort de Spitfire neer in de boerderij aan De Drift 4 in Eelde. Wing Commander Rolf Arne Berg verliest hierbij het leven.

Piloot Rolf Arne Berg

Op 3 februari 1945 stegen 12 Spitfires van de No.132 (Norwegian) Wing op van vliegbasis Woensdrecht voor een gewapende verkenningsvlucht boven Noord-Nederland. Vliegveld Eelde vormde het doel omdat het vermoeden bestond dat hier Duitse nachtjagers zouden staan. Dit bleek niet het geval te zijn maar desondanks gingen de vliegtuigen over tot een aanval op het vliegveld. Duits luchtafweer wist hierbij echter de voorste Spitfire, gevlogen door de Noorse piloot Rolf Arne Berg, te raken. Eén van de vleugels van zijn toestel brak af en stuurloos stortte de Spitfire neer in de boerderij aan De Drift 4 in Eelde. Wing Commander Rolf Arne Berg verloor hierbij het leven.