1. Home
 2.  » 
 3. Geschiedenis
 4.  » 
 5. Tweede Wereldoorlog
 6.  » 
 7. Oorlogsmonumenten
 8.  » Gedenksteen Eelderwolde

Gedenksteen Eelderwolde

In 1943 wordt in de buurt van Eelderwolde een Britse bommenwerper neergeschoten door de Duitsers. Ter nagedachtenis aan de verongelukte geallieerde militairen werd een oorlogsmonument onthuld.

Op 20 oktober 1943 keert de Lancaster bommenwerper terug van een bombardementsvlucht boven Leipzig. Ergens boven de stad Groningen wordt het vliegtuig aangeschoten door een Duitse nachtjager. Tussen het Stadspark en Eelderwolde ontploft het vliegtuig in de lucht. Wrakstukken van het vliegtuig en lichamen van bemanningsleden komen over een groot gebied verspreid neer ter hoogte van de Ter Borghlaan, ten noorden van de plek waar nu het monument staat.

Het monument bij de kruising van de Woltsingel en Ubbinkseiland te Eelderwolde is een gedenksteen. Bij de gedenksteen zijn zeven moeraseiken geplant, één voor ieder van de gesneuvelde bemanningsleden.

Tekst gedenksteen Eelderwolde

De tekst op de gedenksteenplaat luidt:

Op 20 oktober 1943 werd de Britse Lancaster ED555/HW-A van het RAF 100 Squadron neergeschoten nabij Eelderwolde. De zevenkoppige bemanning kwam hierbij om het leven. Zij vielen voor onze vrijheid.

 • Pilot Officer Theodore L. Simpson 21 jaar
 • Sergeant Peter R. Cowling 20 jaar
 • Sergeant Alfred W.N. Lower 21 jaar
 • Sergeant Gerald J. Godseff 20 jaar
 • Sergeant Leonard Cohen 20 jaar
 • Sergeant Clarence W. Gibb 22 jaar
 • Warrent Officer II Douglas S. Storey 31 jaar.

We will remember them

Het monument is op 4 mei 2015 onthuld door wethouder mevrouw  M.A. Engels-van Dijk. Zij wordt hierbij geassisteerd door mevrouw V. Skinner, een nicht van de gesneuvelde Alfred Lower. Een delegatie van het RAF 100 Squadron is met het vaandel van dit Britse luchtmachtonderdeel bij de onthulling aanwezig.

Onthulling monument Eelderwolde op 4 mei 2015