1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Tweede Wereldoorlog
  6.  » 
  7. Oorlogsmonumenten
  8.  » Gedenksteen Huis de Duinen

Gedenksteen Huis de Duinen

Op initiatief van Historische Vereniging Ol Eel is op 13 april 2006 bij ‘De Duinen’ in Paterswolde een monument opgericht. Dit monument is ter nagedachtenis aan de joodse onderduiker Herman (Hans) van Hessen.

Tevens herinnert het monument aan Derkje Meijer-van Dijk. Zij en haar man bieden, met gevaar voor eigen leven tijdens de bezetting, hulp en onderdak aan Hans van Hessen.

Aan het eind van 1943 is naast boerderij ‘De Duinen’ door de familie Meijer een onderduikershol gegraven voor Hans van Hessen. Hij brengt hier de nachten door tijdens de bezetting, maar wordt eind maart 1944 toch opgepakt en gevangen genomen. De heer des huizes, Jan Meijer, besluit zich na aandringen van zijn vrouw Derkje te verbergen onder de vloer van de boerderij. Zij hoopt, dat de bezetter vrouwen en kinderen niets zullen aandoen en gaat niet met haar man mee. Haar hoop blijkt ongegrond en ze wordt gearresteerd. Samen met Hans van Hessen wordt ze voor verhoor meegenomen naar Groningen.

Gedenksteen bij Huis de Duinen

Derkje Meijer-van Dijk is veroordeeld tot een werkkamp wegens het verlenen van onderdak aan een joodse medeburger. Ze verblijft eerst een aantal maanden in kamp Vught. Daarna is ze overgebracht naar Ravensbrück. Hier bezwijkt ze op 1 januari 1945 aan de gevolgen van ondervoeding. Hans van Hessen is via het doorvoerkamp Westerbork op transport gesteld naar Mauthausen. Hier is hij op 14 maart 1945 door de bezetter omgebracht.

Tekst gedenksteen bij Huis de Duinen