1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Verdwenen panden
  6.  » Maxwill Theater

Maxwill Theater

De bioscoop van Paterswolde is gevestigd aan de Vennerstraat nummer 24 en is een initiatief van de heren Max van Wijk en Will Edens. De naam van het theater is een samenvoeging van de voornamen van beide heren: Max en Will, ergo Maxwill Theater. Het theater wordt in 1958 geopend.

In een tijd dat de televisie in opmars is en om een bioscoop direct onder de rook van Groningen te openen getuigt van lef hebben. Films worden in die tijd, zoals tegenwoordig nog niet met 100 kopieën, maar met slechts een paar kopieën verspreid. De films die in het Maxwill Theater vertoond worden komen dus pas na een roulatie in de stad Groningen op het witte doek in Paterswolde. Omdat men in die tijd nog niet zo mobiel is als tegenwoordig kunnen Max van Wijk en Will Edens toch een goed lopende bioscoop exploiteren.

De bouw van het Maxwill Theater in 1957
De bioscoopzaal in het Maxwill Theater
Mevr. van Wijk verkoopt de toegangskaartjes
De projectors in de bioscoop

De bioscoopzaal van het Maxwill Theater heeft een halfrond plafond en een tamelijk hard zitcomfort: houten klapstoeltjes. Links en rechts van het filmdoek staan twee kermispaarden als decoratie. Het voorgordijn vertoont veel overeenkomsten met het voorgordijn van het Beurs Theater in Groningen. Dat is niet zo verwonderlijk als men weet dat de heer Will Edens eerst operateur in het Beurs Theater is. Zijn vriendschap met Max van Wijk resulteert in het exploiteren van het Maxwill theater. Volgens zijn zuster, mevrouw Tulp-Edens, die ouvreuse in het Beurs Theater is, gaat de samenwerking na verloop van tijd niet van een leien dakje en stapt de heer Edens uit het Maxwill Theater om in het City Theater in Amsterdam te gaan werken. De heer Max van Wijk zet de exploitatie voort.

Na 10 jaar is het echter over en uit voor het Maxwill Theater. De concurrentie met de televisie en de bioscopen in de stad Groningen is voor het kleine theater in Paterswolde te veel. In 1968 blijven de deuren voorgoed gesloten. De zoon van Max van Wijk opent in het pand een fotozaak en thans is daar een pizzeria gevestigd.

Foto’s: familie van Wijk, Jan Mooibroek en fotocollectie Ol Eel.

Maxwill Theater Paterswolde (1958-1968) « bioscoopgeschiedenis.com

Maxwill Theater