A+ A A-

Monument Eelderwolde

oorlogsmonumentEelderwolde kleinIn 1943 werd in de buurt van Eelderwolde een Britse bommenwerper neergeschoten door de Duitsers. Ter nagedachtenis aan de verongelukte geallieerde militairen werd een oorlogsmonument onthuld.

Op 20 oktober 1943 keerde de Lancaster bommenwerper terug van een bombardementsvlucht boven Leipzig. Ergens boven de stad Groningen werd het vliegtuig aangeschoten door een Duitse nachtjager. Tussen het Stadspark en Eelderwolde ontplofte het vliegtuig in de lucht. Wrakstukken van het vliegtuig en lichamen van bemanningsleden kwamen over een groot gebied verspreid neer ter hoogte van de Ter Borghlaan, ten noorden van de plek waar nu het monument staat.

Het monument bij de kruising van de Woltsingel en Ubbinkseiland te Eelderwolde is een gedenksteen. Bij de gedenksteen zijn zeven moeraseiken geplant, één voor ieder van de gesneuvelde bemanningsleden.

De tekst op de gedenksteenplaat luidt:

Op 20 oktober 1943 werd de Britse Lancaster ED555/HW-A van het RAF 100 Squadron neergeschoten nabij Eelderwolde. De zevenkoppige bemanning kwam hierbij om het leven. Zij vielen voor onze vrijheid.

  • Pilot OLancaster gedenksteenplaat kleinfficer Theodore L. Simpson 21 jaar
  • Sergeant Peter R. Cowling 20 jaar
  • Sergeant Alfred W.N. Lower 21 jaar
  • Sergeant Gerald J. Godseff 20 jaar
  • Sergeant Leonard Cohen 20 jaar
  • Sergeant Clarence W. Gibb 22 jaar
  • Warrent Officer II Douglas S. Storey 31 jaar.

We will remember them

Onthulling Lancastermonument2 klein

 

Het monument is op 4 mei 2015 onthuld door de wethouder mevrouw  M.A. Engels-van Dijk. Zij werd hierbij geassisteerd door mevrouw V. Skinner, een nicht van de gesneuvelde Alfred Lower. Een delegatie van het RAF 100 Squadron was met het vaandel van dit Britse luchtmachtonderdeel bij de onthulling aanwezig.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57