A+ A A-

Gedenksteen aan De Drift

Rolf Arne BergVlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd bij een aanval op het vliegveld Eelde een geallieerd jachtvliegtuig neergehaald. De piloot kwam hierbij om het leven. Ter nagedachtenis aan hem werd in De Drift in Eelde tegenover de boerderij waar het vliegtuig in neerstortte een oorlogsmonument geplaatst.

Op 3 februari 1945 stegen 12 Spitfires van de No.132 (Norwegian) Wing op van vliegbasis Woensdrecht voor een gewapende verkenningsvlucht boven Noord-Nederland. Vliegveld Eelde vormde het doel omdat het vermoeden bestond dat hier Duitse nachtjagers zouden staan. Dit bleek niet het geval te zijn maar desondanks gingen de vliegtuigen over tot een aanval op het vliegveld. Duits luchtafweer wist hierbij echter de voorste Spitfire, gevlogen door de Noorse piloot Rolf Arne Berg, te raken. Eén van de vleugels van zijn toestel brak af en stuurloos stortte de Spitfire neer in de boerderij aan De Drift 4 in Eelde. Wing Commander Rolf Arne Berg verloor hierbij het leven.

Formele onthulling van het monument had op 4 mei 2020 moeten plaatsvinden. Vooralsnog is dit uitgesteld naar 2021. Wel werd er onofficiele onthulling gehouden waarbij een vertelling over de gebeurtenis wordt gedaan dat op video werd vastgelegd.

Op de gedenksteen staat de volgende tekst:

          Op 3 februari 1945 sneuvelde nabij deze plek de Noorse piloot

                              Oberstløytnant Rolf Arne Berg

          Bij een aanval van het RAF 332 (Norwegian) Squadron op het vliegveld

          Eelde werd zijn Spitfire door Duits luchtafweer neergeschoten.

          Falt i kampen for fedrelandet

In verband met de voorbereidingactiviteiten 75 Bevrijding in 2020 werden oorlogsverhalen gemaakt en gefilmd, waaronder over dit oorlogsincident aan De Drift.

 

 

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57