A+ A A-

Monument begraafplaats

StofferHoltjer200Op 29 augustus 1948 is dit monument op het graf van Stoffer Holter op de begraafplaats in Eelde met een eenvoudige plechtigheid onthuld. Hoewel het monument is opgericht voor allen, die in de vrijheidstrijd vielen – zoals ook op de sokkel is vermeld – is het toch juist op dit graf geplaatst. Stoffer Holtjer mag beschouwd worden als de voorman van het daadwerkelijke verzet in Eelde.

Het beeld in brons is vervaardigd door beeldhouwer W. Valk uit Eelderwolde. Doordat brons in de eerste jaren na de oorlog zeer beperkt verkrijgbaar was, heeft het enige tijd geduurd, voordat het beeld gereed kwam.

Stoffer Holtjer werkte, in zijn functie als opperwachtmeester van de Marechaussee, voor de K.P.-groep in Eelde en voor de Geheime Dienst Nederland. Na verraad arresteert de SD Stoffer Holtjer op 18 januari 1945.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakte de SS-officier Hanns Albin Rauter, de nazi-Duitse leider van de politie in Nederland, bij de Woeste Hoeve op de oostelijke Veluwe zwaargewond bij een toevallige aanslag. Op 8 maart 1945 executeren de Duitse bezetters als wraak 117 gevangenen bij de plaats van de aanslag. Hieronder bevindt zich ook Stoffer Holtjer.

Stoffer Holtjer is op 11 mei 1945 in Eelde herbegraven.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57