A+ A A-

Vliegveld Eelde

Beechcraft Duke kleinHet vliegveld werd aangelegd ten zuiden van de gemeente op het Hakenkampsveld. Het waren met name de oud wethouder mevrouw Bähler-Boerma en de sportvlieger Haijo Hindriks die de aanjagers waren om het vliegveld binnen de gemeentegrens te krijgen. Op 23 mei 1931 wordt het vliegveld officieël geopend. In de Tweede Wereldoorlog was het vliegveld door de Duitse luchtmacht bezet, maar de betekenis daarvan was gering.

In 1951 besluit de regering om het vliegveld uit te breiden omdat de moeten gaan dienen als uitwijkenhaven van Schiphol. Tegelijkertijd wordt besloten om de verschillende vestigingen van de Rijksluchtvaartschool samen te voegen op dit vliegveld. Het besluit heeft tot gevolg dat de bedrijvigheid op het vliegveld veel groter wordt en dat door de komst van de Rijksluchvaartschool het dorp met nieuwe wijken wordt uitgebreid. De officiële opening van de totale uitbreiding wordt op 15 mei 1957 door Prins Bernard verricht.

Een baanverlenging was een lang gekoesterde wens van de luchthaven en na veel procedures en politiek verschillende opvattingen wordt deze baanverlenging op 24 april 2013 officieel geopend.

Het vliegveld heeft in de gemeenschap van Eelde-Paterswolde altijd een grote rol gespeeld. In 2011 publiceert de Historische Vereniging Ol Eel het boek "Vliegveld Eelde 1931-2011, 80 jaar in vogelvlucht".

Hieronder ziet u een selectie van de vele foto's die Ol Eel bezit. In een 15-tal situaties zijn oud en nieuw naast elkaar gezet, waardoor een beeld ontstaat van de ontwikkelingen sinds 1931.

* Door op een foto te klikken wordt deze vergroot EN wordt meer detail informatie aangeboden.

View the embedded image gallery online at:
https://www.oleel.nl/ons-dorp/vliegveld-eelde#sigProIde48853ddd9

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57