1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » 
  7. Landgoederen
  8.  » Huis Lemferdinge

Huis Lemferdinge

Lemferdinge is gelegen aan de Lemferdingelaan in Paterswolde, net voorbij het naar dit Huis genoemde openlucht zwembad.

Het huis wat er heden ten dage nog staat is eigenlijk het Westelijke schathuis van het oorspronkelijke herenhuis, dat in 1811 wordt afgebroken, samen met het Oostelijk schathuis.
Sinds 1766 een havezate. Het is echter veel ouder, want het wordt al in stukken uit 1447 genoemd. Het achtervoegsel ‘inge’ in de naam betekent ‘goed van, of eigendom van’. De naam betekent dus ‘goed/erf van Lenferd/Lenfard’, wat op een mogelijk nog hogere ouderdom wijst. Deze naam komt namelijk al omstreeks het jaar 1000 in deze omgeving voor.

In 1447 draagt Steven ter Borch ‘de hof to lemferdinge’ als huwelijksgeschenk aan zijn zoon over. Rond 1700 laat Lucas Nijsingh een nieuw Lemferdinge bouwen. Het bestaat dan uit een herenhuis en twee schathuizen.

 

Landgoed Lemferdinge

In de Franse tijd bewoont generaal Jean Baptiste Dumonceau, een patriot uit de Zuiderlijke Nederlanden en opperbevelhebber van het Bataafse Leger, het landgoed. Hij laat door zijn soldaten nieuwe tuinen en parkbossen aanleggen, geheel in de stijl van die tijd. In 1811 wordt Lemferdinge in delen verkocht.

Vanaf 1911 bewoont het echtpaar Bähler-Boerma het overgebleven schathuis. Mevrouw Bähler-Boerma is één van de belangrijkste inwoners van het dorp. Zij neemt in 1915 het initiatief tot oprichting van het eerste dorpshuis in ons land.

Sinds 1983 is het landgoed ondergebracht in Stichting Lemferdinge. In 1996/1997 is het huis gerestaureerd en geschikt gemaakt voor expositie en bijeenkomsten van allerlei aard.

De tuin is opnieuw ingericht, waarbij tekeningen en plattegronden uit het bezit van de zoon van generaal Demonceau als leidraad zijn gebruikt. De oude formele aanleg, de plaats van het herenhuis en het oostelijk schathuis zijn nu duidelijk in het terrein te herkennen. Stichting Lemferdinge organiseert er onder andere culturele manifestaties. De Stichting valt sinds 2003 onder verantwoordelijkheid van Stichting Het Drentse Landschap.

Hoewel Lemferdinge niet groot is, is het minstens zo interessant als de andere landgoederen. In de tuin groeien veel stinzenplanten. Achter het gebouw ligt een parkbos met oude eiken en beuken.

Havezathe/Schathuis Lemferdinge is aangewezen als Rijksmonument.