1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » Landgoederen

Landgoederen

Noord Drenthe is een gebied van ruggen en dalen. Het hoogteverschil is slechts een paar meter, maar levert hier wel een karakteristiek beeld op. Op de lange, hogere zandrug liggen de dorpen en doorgaande wegen; in de weidse, vlakke dalen ernaast stromen de beken. In de lage delen liggen eveneens de uitgeveende plassen als het Paterswoldse Meer en Friescheveen. Paterswolde ligt met Eelde op dezelfde zandopduiking, de zogenoemde Tynaarlorug.

De landgoederen gordel van Eelde-Paterswolde ligt op de oostflank hiervan. De bossen en parken van de buitenhuizen grenzen aan de lage landen, polders zelfs, in het brede dal van de Drentsche Aa. In de laagte liggen ook de verbindingsroutes Noord Willemskanaal en de snelweg A28. Met in de verte de stad Groningen.

De aanwezigheid van deze stad met zijn destijds welgestelde lieden, van hoge militair tot koopman of bestuurder, is medebepalend geweest voor de ontwikkeling van de rij landgoederen bij Eelde-Paterswolde. Als de ‘huizen van stand’ van de oorspronkelijke invloedrijke Drentse families na verloop te koop kwamen, waren de ‘stadjers’ er vlug bij. Enkele landgoederen hebben een historie die teruggaat tot de 15de eeuw (Lemferdinge) en de 16de eeuw (Oosterbroek).

De volgende tien landgoederen zijn beschreven:

Landgoed Westerbroek

Landgoed Westerbroek

Ten noorden van De Marsch ligt landgoed Westerbroek. Zowel De Marsch als Westerbroek hebben een respectabele ouderdom. Dit is wel een bewijs dat de Hooiweg een belangrijke verbinding met de stad Groningen is geweest. Lees meer….

Landgoed Vosbergen

Landgoed Vosbergen

Het landgoed Vosbergen ontstaan als het oude landgoed Lemferdinge in gedeelten onder de hamer komt. Vosbergen is het jongste landgoed. Lees meer….

Landgoed Vennebroek.

Landgoed Vennebroek

Op de toegangspoort tot landgoed Vennebroek staan siervazen, daarom wordt deze ‘de Pottenpoort’ genoemd. De poort is in 1938 verplaatst bij de aanleg van de huidige hoofdweg. De vazen zijn overigens niet de originele: die zijn in 1919 aan Het Loo verkocht. Lees meer….

Landgoed De Braak

Landgoed De Braak is de oudste bezitting van de Vereniging Natuurmonumenten in Noord-Nederland. Het circa 30 hectare metende bezit omvat een parkbos met gazons en vijverpartijen en enkele door lanen omgeven graslanden. Lees meer….

Hooghullen in de dertiger jaren

Huis Hooghullen

Huis Hooghullen staat tussen de twee lanen naar de havezathe Oosterbroek. Hooghullen is in 1870 gebouwd in neogotische stijl. Het huis is gebouwd in opdracht van drie broers Hora Siccama. Hun vader bewoont het nabijgelegen Huis Oosterbroek. Lees meer….

Huis Friescheveen

Huis Friescheveen

Het natuurgebied Friescheveen is in 1907 door de familie Camphuis aangekocht. De familie heeft eerst een zomerhuisje op een van de eilandjes. In 1909 laten zij het huis Friescheveen bouwen. Lees meer….

Huis De Marsch

In 1867 koopt Willen Jan Hesselink van zijn broer, die op De Braak woont, ruim 14 hectare land aan de Hooiweg. In de koopakte wordt onder meer gesproken van ‘kampenland’, bekend onder de benaming van ‘de Marschen’. ‘Marsch betekent moeras.   Lees meer….

Huis De Duinen

Huis De Duinen

Het landgoed De Duinen is, evenals de Vosbergen, in 1811 ontstaan toen Lemferdinge in delen is verkocht. De naam past bij het heuvelachtige karakter van het terrein. Lees meer….

Havezate Oosterbroek

Havezate Oosterbroek

Oosterbroek is een havezate, die al in het begin van de 17e eeuw als zodanig genoemd wordt. Maar als versterkte woonplaats is het waarschijnlijk nog veel ouder.  Lees meer….

Huis Lemferdinge

Lemferdinge is gelegen aan de Lemferdingelaan in Paterswolde, net voorbij het naar dit Huis genoemde openlucht zwembad. Lees meer….