1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » Landgoederen

Landgoederen

Noord Drenthe is een gebied van ruggen en dalen. Het hoogteverschil is slechts een paar meter, maar levert hier wel een karakteristiek beeld op. Op de lange, hogere zandrug liggen de dorpen en doorgaande wegen; in de weidse, vlakke dalen ernaast stromen de beken. In de lage delen liggen eveneens de uitgeveende plassen als het Paterswoldse Meer en Friescheveen. Paterswolde ligt met Eelde op dezelfde zandopduiking, de zogenoemde Tynaarlorug.

De landgoederen gordel van Eelde-Paterswolde ligt op de oostflank hiervan. De bossen en parken van de buitenhuizen grenzen aan de lage landen, polders zelfs, in het brede dal van de Drentsche Aa. In de laagte liggen ook de verbindingsroutes Noord Willemskanaal en de snelweg A28. Met in de verte de stad Groningen.

De aanwezigheid van deze stad met zijn destijds welgestelde lieden, van hoge militair tot koopman of bestuurder, is medebepalend geweest voor de ontwikkeling van de rij landgoederen bij Eelde-Paterswolde. Als de ‘huizen van stand’ van de oorspronkelijke invloedrijke Drentse families na verloop te koop kwamen, waren de ‘stadjers’ er vlug bij. Enkele landgoederen hebben een historie die teruggaat tot de 15de eeuw (Lemferdinge) en de 16de eeuw (Oosterbroek).

De volgende tien landgoederen zijn beschreven:

Landgoed Westerbroek
Ten noorden van De Marsch ligt landgoed Westerbroek. Zowel De Marsch als Westerbroek hebben een respectabele ouderdom. Lees meer….

Landgoed Vosbergen
Het landgoed Vosbergen ontstaan als het oude landgoed Lemferdinge in gedeelten onder de hamer komt. Vosbergen is het jongste landgoed. Lees meer…..

Landgoed Vennebroek
Op de toegangspoort tot landgoed Vennebroek staan siervazen, daarom wordt deze ‘de Pottenpoort’ genoemd. Lees meer…

Landgoed De Braak
Landgoed De Braak is de oudste bezitting van de Vereniging Natuurmonumenten in Noord-Nederland. Het circa 30 hectare metende….. Lees meer….

Huis Hooghullen
Huis Hooghullen staat tussen de twee lanen naar de havezathe Oosterbroek. Hooghullen is in 1870 gebouwd. Lees meer…

Huis Friescheveen
Het natuurgebied Friescheveen is in 1907 door de familie Camphuis aangekocht. De familie heeft eerst een zomerhuisje…. Lees meer….

Huis De Marsch
In 1867 koopt Willem Jan Hesselink van zijn broer, die op De Braak woont, ruim 14 hectare land aan de Hooiweg. Lees meer…

Huis De Duinen
Het landgoed De Duinen is, evenals de Vosbergen, in 1811 ontstaan toen Lemferdinge in delen is verkocht. Lees meer…

Havezate Oosterbroek
Oosterbroek is een havezate, die al in het begin van de 17e eeuw als zodanig genoemd wordt. Lees meer…

Huis Lemferdinge
Lemferdinge is gelegen aan de Lemferdingelaan in Paterswolde, net voorbij het naar dit Huis genoemde openlucht zwembad. Lees meer….