1. Home
  2.  » 
  3. Geschiedenis
  4.  » 
  5. Bijzondere locaties
  6.  » 
  7. Landgoederen
  8.  » Landgoed Westerbroek

Landgoed Westerbroek

Ten noorden van De Marsch ligt landgoed Westerbroek. Zowel De Marsch als Westerbroek hebben een respectabele ouderdom. Dit is wel een bewijs dat de Hooiweg een belangrijke verbinding met de stad Groningen is geweest.

Kenmerkend voor Westerbroek is dat er niveauverschil bestaat tussen voor- en achtertuin. Het voorhuis ligt op een flinke heuvel. Deze heuvel is ontstaan door het graven van de vijver. Het achterhuis is tegen die heuvel aangebouwd. Aan de voorkant heeft het huis één etage en aan de achterzijde twee. Het souterrain heeft aan de achterzijde een eigen ingang, een keuken en andere (dienst)ruimten en een trap omhoog naar de begane grond aan de voorzijde.

 

Landgoed Westerbroek
Landgoed Westerbroek-afb. Wikipedia

Wanneer het huis is gebouwd is niet precies te zeggen. Wel blijkt dat Jan Hendrik Vos van Rijswijk, gepensioneerd luitenant en landeigenaar, deze ‘heerenbehuizing’ in 1849 verkoopt. Hij zou het huis zelf hebben laten bouwen. Het landgoed is momenteel zes hectare groot. Het is een ideaal gebied voor reeën, die hier bescherming genieten en voedsel en water vinden.

Huis Westerbroek is aangewezen als een Rijksmonument.