A+ A A-

Landgoed Vennebroek

landgoederen eelde 08Op de toegangspoort tot landgoed Vennebroek staan siervazen, daarom wordt deze 'de Pottenpoort' genoemd. De poort is in 1938 verplaatst bij de aanleg van de huidige hoofdweg. De vazen zijn overigens niet de originele: die zijn in 1919 aan Het Loo verkocht.

Op de potten staan spelende kinderen afgebeeld en daarom is in Paterswolde wel verteld dat baby's uit die potten worden gehaald. De pottenpoort heeft model gestaan voor een van de tekeningen van Cornelis Jetses. De tekening is te vinden in het kinderboekje 'Dicht bij huis' van Jan Ligthart en Hindericus Scheepsta.

In de poort is een document ingemetseld. Wat er in dat document staat zullen we pas weten als deze poort opnieuw verplaatst wordt.

De poort voor de zijingang is lager en is voorzien van leeuwen. De naam ligt voor de hand: Leeuwenpoort.

Vennebroek is een landgoed van 17 hectare en bestaat uit graslanden en beuken- en eikenlanen. Bijzonder is dat hier zich bijna 200 soorten paddestoelen bevinden en een tamme kastanje van circa 350 jaar oud.

Op het landgoed staat het vierkante Huis Vennebroek (uit 1848) met daarnaast een gerestaureerde boerderij, een koetshuis en enkele dienstwoningen. Omstreeks 1985 zijn het huis, het landgoed en het daarachter gelegen Friescheveen overgedragen aan Natuurmonumenten. In het koetshuis heeft Natuurmonumenten een informatiecentrum ingericht.

Huis Vennebroek is aangewezen als Rijksmonument.

Bezoek het Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is i.v.m. Corona gesloten.

meer informatie:

Contactgegevens Ol Eel

Historisch Centrum Ol Eel

 

Mw. Bähler-Boermalaan 6

facebook-icon        Facebook

9765 AP Paterswolde

YouTube logo
     You Tube

Telefoon: 050-3090874

 googlemaps 32       Google Maps

Email:

NL35 RABO 0376 0835 57